Tudnivalók az okosotthonról

Az okosotthon rendszer, olyan úgynevezett épületfelügyeleti rendszer, amely az adott épületben levő ill. épületen kívüli berendezéseket, mint pl. hűtés-fűtés, árnyékolás, világítás, biztonság, öntözés stb. egységbe rendezve működteti, felügyeli, szabályozza.

Az okosotthon alkalmazásának számos előnye van. A legfőbb előnye az optimalizált energiafelhasználás, így a gazdaságos üzemeltetés és fenntartás. További fontos szempontok a kényelmi funkciók lehetősége és a biztonság. Számos funkció be/ki kapcsolásához nem szükséges személyesen beavatkoznunk, mert a rendszer azokat automatikusan végrehajtja. Egy ilyen rendszerrel biztonságosabb épületek hozhatók létre, melyeket távollétünk során is felügyelhetünk, irányíthatunk okostelefonunk, tabletünk, vagy számítógépünk segítségével.

Egy Smart Home / Okosotthon/ Intelligens Otthon három fő részből áll. Szükség van egy kommunikációs csatornára. Ez lehet vezetékes vagy vezeték nélküli. A következő nagy csoport az úgynevezett perifériás eszközök. Ezek az érzékelők (szenzorok) és beavatkozók (aktorok). Ezek feladata a környezet változásainak figyelése (szenzor feladata) és a központi vezérlő egység által adott instrukciók végrehajtása (aktorok feladata). Végül, de nem utolsó sorban a központi vezérlőegység, ami a már korábban említett feladatokat (világítás, ajtónyitás, klimatizálás vezérlés stb.) végrehajtatja az aktorokkal.

A Smart Home vezérlése több módon lehetséges:

Kézi vezérlés alapján, amikor a felhasználó bekapcsolja az adott funkciót

Időponthoz kötve, így például a beállított időpontban a rendszer leereszti a redőnyöket

Külső környezeti tényezők hatására, amikor pl. a hőmérséklet, a páratartalom, a fény, a szél sebessége,stb., elér egy meghatározott értéket. Például a beállítottnál erősebb szél érzékelésekor behúzza a naprolókat.

okos otthon

Ráadásként megemlíthetőek a különböző vezérlési lehetőséget biztosító eszközök. Ezek tárháza változatos:

-Okostelefon

-Tablet

-Laptop, PC

Persze az okostelefon és tablet alkalmazása során szükségünk van megfelelő applikációra. Az app természetesen iOS és Android rendszerekhez is – ingyenesen – letölthető.

A megtanítható feladatok tárháza szinte végtelen, melynek csak a kreativitás szabhat határt. A főbb funkciók a teljesség igénye nélkül:

-Fűtés és klímavezérlés

-Biztonsági rendszer (riasztó) felügyelete

-Árnyékolók vezérlése

-Világítás vezérlés és szabályozás

-Kapu vezérlése

-Háztartási gépek vezérlése

Természetesen úgy a beltéri mint a kültéri felhasználás során számos egyéb funkció működtetése is a felügyeleti rendszer alá rendelhető. Az épületautomatizálási megoldások akár ipari, akár lakossági jellegű épületekben szinte valamennyi funkció vezérlésére lehetőséget kínálnak, ezzel biztosítva a költséghatékony működést és fokozva az épület nyújtotta kényelmet, biztonságot.

Okosotthon = Energiatakarékosság + Biztonság + Kényelem

Friss hírek a Facebook-on!

Kapcsolat

Okos Otthont Építő Kft.
6721 Szeged, Szt. István tér 11.

+36 30 978 9534
+36 30 353 46411